Latince meditatio kelimesinden türetilmiş bir kelime olan meditasyon; bir şeyi gözden geçirme, üzerinde düşünme gibi anlamlara gelir. Tasavvufi terimlerde bu tefekkür olarak geçer. Zihni dinlendirme, hiçbir şey düşünmeksizin gerçekleşen derin düşünme şeklinde tanımlanabilen meditasyon, eski çağlardan beri devam eden bir şifa uygulamasıdır.
Meditasyon nasl yapılır?
Doğru Pozisyon: Farklı ekollere göre farklı teknikler olsa da; (örneğin Japonya’daki bir Zen Manastırın’da dimdik bir Zazen’de oturmanız istenebilir. Tibette’ki bir diğer manastır pozisyonunuzun daha rahat olmasında bir kusur görmeyebilir.), meditasyonda korumaya çalışacağımız duruş; başımızın ve omurgamızın dik olmasıdır. Dik durmak size zor geliyorsa başınızın gökyüzüne değdiğini hayal edebilirsiniz.
Gözler ve Odak noktası: Neyin bize iyi geldiğini denemek ve ona göre ilerlemek önemli. Ama genel doğrular gösterir ki, gözlerinizi kapadığınızda zihin daha çok kaybolacak, hayaller ve düşünceler arasında boğuşacaktır. O nedenle gözleri hafifçe indirip, bir noktada odaklamak daha rahat konsantre olmanızı sağlayacaktır.
Nefes: Nefesimiz meditasyon sırasında doğal akışında olmalıdır. Nefese dikkatimizi vermek tek bir odak noktasında olmakla birlikte anda kalmamızı sağlayacaktır. Anda kalamadığımız durumlarda nefes saymak en eski ve en geçerli yöntemlerden biridir. Her nefes alışverişinizi saymaya çalışın. Ne zaman ki hayallere ve düşüncelere yenik düştüğünüzü farkettiniz, geri gelin ve saymaya en baştan başlayın.
Niyet ve olumlamalar: Meditasyon sırasında niyetinize uygun olumlu düşünce cümleleri kurmaya çalışın. Örneğin; tüm olumsuzlukları ve bedenimde birikmiş olan tüm negatif duyguları şu anda bırakıyorum diyebilirsiniz. Kendi cümlelerinizi kurmanız zihninizle olan bağı kuvvetlendirecek ve odaklanmanızı kolaylaştıracaktır. Meditasyon bittğinde, sık tekrarlanan bu cümleler sayesinde güne yepyeni bir uyanışla başlayabilirsiniz.