Satva, Raja ve Tama; yoga felsefesinin temelinde bulunan 3 guna’yı yani ‘doğanın üç temel gücünü’ temsil eder. Guna ‘’nitelik’’ve “hal” anlamlarına gelmektedir. Yoga felsefesine göre, maddi enerjinin üç hali yani guna’sı mevcuttur:
- Sattva-guna; denge, uyum, huzur ve benzeri niteliklerdir.
- Rajas; aktivite ve harekettir, dinamizmdir.
- Tamasise; ağırlık, hareketsizlik ve uyuşukluktur.
Sattva, bu üç guna içinden en çok tercih edilendir.
Tama; Et, konserve, dondurulmuş gıda, alkol, sigara, soğan, sarmısak, mantar tamasik kabul edilirler. Bu besinler ölü kabul edilmekte ve tüketilmeleri önerilmemektedir. Bu şekilde beslenen anne baba ve çocuklar bu enerjiyi taşır ve tamasik çocuk olarak sınıflandırılır.
Raja; Çok baharatlı, acı, yapay şeker ve alkollü yiyecek ve içecekler tüketenler Rajasik eğilimindedirler; zihin dağınık, dikkat dağınık, doğru düşünce ve anlayıştan uzaktır.
Satva; Denge, hedef noktasıdır. Olmak istenen yerdir. Satvik insanlar, hastalıklardan özgürleşirler ve yüksek düşünce ve derin anlayışa daha yatkındırlar. Doğal, taze, kimyasal olarak değiştirilmemiş ve tam besinlerden oluşan bir beslenme Satvik bir gücün gelişimine katkıda bulunur. Şimdi bu bilgiler ışığında, “Ne yediğimiz, ne düşündüğümüz ve ne yaptığımız” konusundaki tercihleri bir daha düşünelim mi?